Automatizacija poslovnih procesa

Siguran put do manjih troškova i veće produktivnosti

Zamislite da imate priliku poboljšati učinkovitost i preciznost svih vaših poslovnih procesa u isto vrijeme. Biste li ju iskoristili ili samo čekali da vas u tome pretekne konkurencija? U vrijeme kada globalno tržište postaje sve kompetitivnije, poduzetnici moraju koristiti sve dostupne alate kako bi ostali u tijeku s trendovima i isporučili kvalitetne proizvode u najkraćem mogućem roku.

Upravo zato, automatizacija poslovnih procesa postala je važan dio uspješne poslovne strategije. Ukoliko naučite kako ova rješenja rade, možete ih jednostavnije implementirati u poslovanje i početi koristiti sve njihove prednosti.

Manji postotak ljudske pogreške, uklanjanje „uskih grla“ u proizvodnji te veća produktivnost i profitabilnost samo su neke od njih.

BPA benefits

Što je automatizacija poslovnih procesa?

“Tvrtke imaju različite razloge zbog koji se odlučuju na primjenu ovakvih softverskih rješenja. No, sve koje su to učinile bilježe veću produktivnost i učinkovitost, uspješnije izvršavanje poslova te bolju motiviranost zaposlenika koji su rasterećeni od zamornih ponavljajućih zadataka.

Posluje li vaša tvrtka sa maksimalnom učinkovitošću? Jesu li poslovni procesi pojednostavljeni i potpuno točni? Vjerujete li da zaposlenici maksimalno iskorištavaju svoje radno vrijeme?

Ukoliko ste na ova pitanja odgovorili sa „ne“, tada je automatizacija poslovnih procesa pravo rješenje koje vam treba za uspješnije poslovanje i bolji povrat investicije.

Automatizacija poslovnih procesa je  BPA (eng. business process automation) set alata koji korištenjem tehnologija poput umjetne inteligencije i centraliziranog upravljanja podataka optimizira zadatke koje obavljaju vaši zaposlenici.

Ovisno o vrsti posla, proces koji odlučite poboljšati na ovakav način može drastično unaprijediti čitavo poslovanje. Ovakva rješenja značajno olakšavaju obavljanje jednostavnih, ponavljajućih zadataka.

Neka od njih su unos podataka, prikupljanja informacija o novim zaposlenicima, kupcima, automatskog odgovaranja na e-mailove ili zakazivanja objava na društvenim mrežama. No, njihova primjena je vrlo učinkovita i kod procesa koji mogu postati „usko grlo“ u poslovanju, poput odobravanja narudžbi i autorizacije plaćanja.

Naravno, tvrtke imaju različite razloge zbog koji se odlučuju na primjenu ovakvih softverskih rješenja. No, sve koje su to učinile bilježe veću produktivnost i učinkovitost. Isto tako i uspješnije izvršavanje zadataka te bolju motiviranost zaposlenika koji su rasterećeni od zamornih ponavljajućih zadataka.

Prednosti automatizacije poslovnih procesa

Automatizacija poslovnih procesa ima zaista široku primjenu i to je jedna od njenih najvećih prednosti. Može se koristiti za poboljšanje procesa u bilo kojem odjelu tvrtke, uključujući ljudske resurse, računovodstvo i financije ili marketing.

Ipak, ovakva rješenja posebno su učinkovita u nabavi. Osim što pojednostavljuju poslovne procese, omogućuju i detaljne analitike, centralizirano upravljanje podatcima te općenito bolji management nabave. Evo još nekih njihovih prednosti:

Pregledni poslovni procesi

“Automatizacija poslovnih procesa u potpunosti uklanja mogućnost ljudske pogreške iz čitavog procesa zbog čega više nema izgubljenih narudžbi, nedostatka traženog proizvoda na zalihama, neobračunatih popusta i u konačnici nezadovoljnih klijenata”

Automatizacija poslovnih procesa koje ste do sada obavljali manualno ne samo da može maksimalno ubrzati i pojednostaviti vremenski zahtjevne zadatke, nego vam pomaže da oni postanu još učinkovitiji.

Uzmimo za primjer obradu narudžbi. Samo se prisjetite koliko puta vam se dogodilo da važna narudžba „zapne“ zbog ljudske pogreške, zametnutog e-maila ili krivog unosa podataka. Evidencija narudžbi u Excel tablici može donekle pomoći, ali sigurno neće dovesti do poboljšanja cijelog procesa kroz izvjesno vrijeme.