Slanje pošiljka uz veću efikasnost – za poslovanja koja napreduju

Jeste li primijetili kako slanje i primanje pošiljaka svake godine postaje sve brže i jednostavnije? Čak i osobe koje se ne bave logistikom i upravljanjem pošiljaka vide da su se razne dostavljačke i transportne tvrtke modernizirale uz brojna rješenja koja im pomažu da brže zaprime robu i optimiziraju prijevoz, slanje i dostavljanje pošiljaka.

Primjerice, prije par godina dostavljač bi vam stigao ispred vrata s prenatrpanim vozilom gdje su neke kutije savinute ili oštećene, a kada biste se uhvatili za glavu nadajući se da to nije vaša pošiljka, shvatili biste da ni on ne zna gdje je vaša jer su kutije nabacane bez reda i plana. Danas je kod efikasnih transportnih poduzeća drugačije. Postoji red, postoji plan i točno se zna volumen i zasićenost transportnog vozila, kao i plan ruta. Sreća za sve u procesu transporta! Pa, kako to postići?

1. Identifikacija optimalnih ruta

Identifikacija optimalnih ruta prilikom dostavljanja robe predstavlja ključan izazov za logističke kompanije i dostavne servise. Uloga tehnologije i algoritama za optimizaciju rute postaje sve značajnija kako bi se smanjili troškovi i vrijeme isporuke.

Prilikom identifikacije optimalnih ruta, ključno je uzeti u obzir faktore kao što su udaljenost, vremenska ograničenja, težina i oblik paketa, promet, sezonski utjecaji, cijene goriva i drugi. Primjerice, od Zagreba do Rijeke nije isto putovati zimi ili ljeti dok traje turistička sezona. Efikasno mapiranje i analizu potencijalnih ruta za dostavu omogućuju geografski informacijski sustavi (GIS). Definicija iz tehopedije kaže kako je GIS: „…dizajniran za snimanje, analizu, pohranu, manipulaciju, predstavljanje i upravljanje svim vrstama geografskih podataka, poput podataka s karata, globalnih sustava za pozicioniranje (GPS) i sveprisutnih podataka, poput lokacija orijentacija i područja pogođen nesrećama.“ Najpoznatiji je Google Maps.

upravljanje pošiljkama

2. Optimizacija zasićenosti vozila

Optimalno raspoređivanje tereta unutar vozila ključno je za maksimiziranje kapaciteta i minimiziranje broja vožnji. Uz pomoć modernih softverskih rješenja za planiranje opterećenja, tvrtke mogu postići ravnotežu između iskorištenosti prostora i osiguravanja sigurnosti tereta. Na taj se način smanjuju troškovi prijevoza, no i potencijalni troškovi naknade u slučaju oštećenja robe.

3. Automatizacija prijevoznica

Prijevoznica je isprava cestovnoga prometa s podatcima o teretu, pošiljatelju, primatelju, prijevozniku, vozilu i prevoznini. Kreiranje prijevoznica može biti mentalno zamarajući i dug proces, no uz automatizaciju ne samo da se štedi vrijeme, već se na temelju prijevoznice mogu kreirati skladišne otpremnice.

Moguće je također izračunati troškove prijevoza, analizirati ih prema zoni istovara, tjednu isporuke, lokaciji utovara, otpremnom mjestu ili kupcu. Logare je integrirani sustav upravljanja pošiljkama za Microsoft Dynamic 365 Business Central koji uz sve navedeno omogućuje i planiranje ruta te automatsko knjiženje izlaznih faktura za robu. Mnogi slučajevi potvrđuju da automatizacija povećava efikasnost, stoga zašto ne probati?

upravljanje prijevoznicama

4. Upravljanje zalihama

Optimizacija prijevoza robe je povezana s učinkovitim upravljanjem zalihama. Nekurentne zalihe, spori prijem robe, loše upravljanje skladištem ili neklasificiranje robe mogu značajno usporiti transport. Uvođenjem sofisticiranih alata za praćenje zaliha i poslovnih procesa unutar organizacije, tvrtke mogu minimizirati gubitke, izbjeći zastoje u lancu opskrbe i osigurati da proizvodi budu dostupni kada su najpotrebniji.

5. Intermodalni prijevoz

Integriranje različitih načina prijevoza, kao što su kamioni, vlakovi i brodovi, može smanjiti troškove i povećati fleksibilnost u logističkim operacijama. Intermodalni transport uključuje i usluge povezane s promjenom s jednog prijevoznog sredstva na drugo. Kod ovakve vrste prijevoza, roba se prevozi u istoj jedinici tereta, odnosno kontejneru. Primjerice, teret se u kontejner natovari u Kini, brodom putuje do Europe i do ciljane države nastavlja vlakom. Kombiniranje različitih načina prijevoza osim troškova transporta može smanjiti i utjecaj na okoliš.

slanje pošiljka

Koračajte naprijed, ne nazad

Za povećanje efikasnosti u prijevozu pošiljaka, tvrtke se moraju suočiti s raznim izazovima, ali isto tako imaju priliku primijeniti učinkovite strategije kako bi poboljšale svoje logističke operacije. Korištenje naprednih tehnologija, algoritama za pronalaženje optimalnih ruta i automatizaciju prijevoznica omogućuje tvrtkama da ostvare značajne uštede, povećaju učinkovitost i pruže bolje usluge svojim klijentima. U konačnici, investiranje u optimizaciju prijevoza robe predstavlja ključan korak prema dugoročnom uspjehu i ostvarenju konkurentske prednosti na tržištu.