Trendovi u poslovanju: zašto se mnogi odlučuju za agencije za zapošljavanje?

Svjedoci smo velikih migracija i promjena u poslovnom svijetu. Zaposlenici sve češće daju otkaze i traže nove izazove, dok poslovanja imaju problem sa zapošljavanjem pravih kandidata za njihove potrebe.

Kada je u pitanju traženje novih radnika za vašu tvrtku, ključno je donijeti ispravne odluke kako biste osigurali odabir najboljih kandidata za posao. Iako postoji mnogo načina za pronalaženje radnika, outsourcanje i angažiranje agencije za zapošljavanje može biti izuzetno korisno i učinkovito.

Što su agencije za zapošljavanje?

Agencije za zapošljavanje su poduzeća koja različitim tvrtkama po potrebi traže ili ustupaju privremene radnike. Primjerice, imate novi opsežan projekt koji vaš zaposlenik ne može sam odraditi. S obzirom na to da će projekt biti završen unutar pola godine nemate vremena tražiti kandidata, a niste ni sigurni isplati li vam se zapošljavati dodatnu osobu. U tom slučaju agencija za zapošljavanje uskače u pomoć sa svojim kandidatima.

agencije za zapošljavanje

U slučaju angažiranja agencije, potrebno je znati razliku između posredovanja i ustupanja radnika. Posredovanje znači da agencija za vas pronalazi najbolje kandidate te odradi cijeli postupak regrutacije, no nakon toga tvrtka sama zaposli radnika. U slučaju ustupanja radnika, on je zaposlen u agenciji, ali ustupljen klijentu na određeni period.

Agencije za privremeno zapošljavanje koje ustupaju radnike na određeni period brinu za plaće, naknade i papirologiju zapošljavanja, rasterećujući klijenta/tvrtku. Klijent samo dobije fakturu koju treba platiti, dok sama agencija koristi rješenja poput FREYA sustava koja im omogućuju automatski obračun i analizu agencijske naknade, generiranje fakture i specifikacije prema klijentima.

Zašto odabrati agenciju za zapošljavanje?

agencije za zapošljavanje

#1 Stručnost u pronalaženju kvalificiranih kandidata

Jedan od glavnih razloga za odabir agencije za zapošljavanje je njihova stručnost u pronalaženju kvalificiranih kandidata za vaše potrebe. Agencije za zapošljavanje posjeduju duboko razumijevanje različitih industrija i tržišta rada. Njihovi stručnjaci za zapošljavanje provode pažljivu procjenu vještina, iskustva i osobnosti kandidata kako bi pronašli one koji najbolje odgovaraju vašem radnom mjestu.

Ovo vam štedi vrijeme i trud te vam omogućuje fokusiranje na druge poslovne aktivnosti.

#2 Privremeno i fleksibilno zapošljavanje

Ako trebate radnike samo na određeno vrijeme ili za privremene projekte, agencija za zapošljavanje nudi vam opciju privremenog i fleksibilnog zapošljavanja. To je osobito korisno ako vaša tvrtka doživljava sezonske promjene u potražnji ili ako imate projekt koji zahtijeva privremeni tim.

Agencija za privremeno zapošljavanje može vam pružiti kvalificirane radnike kad ih najviše trebate, a kad završi potreba za njihovim uslugama, možete im zahvaliti i jednostavno raskinuti poslovni odnos.

fleksibilnost agencije za zapošljavanje

Privremeno zapošljavanje oslobađa vas od dugoročnih obveza i potencijalnih rizika koji su povezani s redovitim zaposlenicima. Primjerice,  otkaz, radni sudski sporovi ili naknada za otpremnine. Također, agencije za privremeno zapošljavanje obično brinu o administrativnim zadacima, plaćanju poreza i socijalnih doprinosa. To dodatno smanjuje administrativno opterećenje za tvrtke.

#3 Brži proces zapošljavanja

Zapošljavanje novih radnika može biti dugotrajan proces, posebno kada se suočavate s ogromnim brojem prijava. Agencije za zapošljavanje imaju već razvijene baze podataka s potencijalnim kandidatima i mogu vam brže pružiti odgovarajuće profile. To vam omogućuje da popunite radno mjesto u što kraćem roku. Također, da minimizirate gubitak produktivnosti koji može nastati zbog praznine u radnoj snazi.

#4 Smanjenje troškova zapošljavanja

Iako se može činiti da je angažiranje agencije za zapošljavanje dodatni trošak, zapravo može rezultirati smanjenjem ukupnih troškova zapošljavanja. Kada samostalno tražite radnike, morate uložiti vrijeme, novac i resurse u oglašavanje radnih mjesta, filtriranje prijava, intervjuiranje kandidata i provjeru referenci. Agencija za zapošljavanje već obavlja te korake za vas, što rezultira smanjenjem troškova i povećanjem učinkovitosti procesa zapošljavanja.

smanjenje troškova agencije za zapošljavanje

#5 Pristup većem talent poolu

Agencije za zapošljavanje često imaju pristup većem talent poolu nego što ga možete dobiti putem vlastitih oglašavanja. Oni su povezani s mrežama radnika, uključujući one koji možda trenutno nisu aktivno u potrazi za poslom. Na taj način, angažiranjem agencije, povećavate šanse za pronalazak vrhunskih kandidata koji bi se možda inače propustili.


Partneri za postizanje ciljeva

Angažiranje agencije za zapošljavanje pruža brojne prednosti kada tražite nove radnike za vašu tvrtku. Zbog tih prednosti ne treba čuditi što se u užurbanom svijetu mnoge tvrtke odlučuju upravo za ovu opciju. Agencijska stručnost, brzina procesa, smanjenje troškova, mogućnost fleksibilnog zapošljavanja i pristup većem talent poolu čine ih vrijednim partnerima u potrazi za kvalificiranim radnicima, a samim time i na putu prema ostvarenju poslovnih ciljeva.