Što je poslovna inteligencija i kako može pomoći vašem poslovanju?

Iako termin BI postoji već više od stoljeća, tek su ga promjene u poslovanju posljednjih godinu dana lansirale u grupu najvažnijih strateških alata raznih poduzeća u 2020. godini. Poslovna inteligencija usmjerena je na praćenje i predviđanje kretanja poslovnih trendova kod brzih promjena tržišta te je kao takva izrazito bitan čimbenik poslovnog uspjeha.

poslovna inteligencija

Što je poslovna inteligencija?

“BI je skup metoda, tehnologija i strategija koje razna poduzeća koriste za analiziranje, prikupljanje i distribuciju poslovnih podataka ili informacija

Poslovna inteligencija ili poznatije, business intelligence (BI) je skup metoda, tehnologija i strategija koje razna poduzeća koriste za analiziranje, prikupljanje i distribuciju poslovnih podataka ili informacija. Kao skup softverskih alata i rješenja, BI uključuje skladištenje podataka (Data Warehouse), korištenje indikatora ključnih performansi (Key performance indicators, KPIs), benchmark (uspoređivanje s konkurentskom tvrtkom), rudarenje podataka (Data Mining, DM), poslovnu analitiku i drugo. S obzirom da se u današnje vrijeme uspjeh ne temelji samo na materijalnim resursima organizacija i menadžmentu, nego i na informacijama te strateškom planiranju, cilj poslovne inteligencije je povećati uspješnost i rast poslovanja.

poslovna inteligencija

Kako poslovna inteligencija funkcionira?

“Preko statistički vizualnih prikaza poput grafova u bojama ili jasnih tablica, BI daje kompletan prikaz brojnih prikupljenih podataka

Alati poslovne inteligencije, poput poznatog Microsoft Power BI sustava, funkcioniraju na principu ETL procesa (extract, transform, load), odnosno prikupljanja, transformiranja i učitavanja podataka iz raznih izvora na jedno centralno mjesto. Kroz ‘rudarenje’, odnosno automatizirano istraživanje podataka pronalaze se uzorci i nedosljednosti u podacima koji pružaju uvid u trenutno stanje poslovanja. Preko statistički vizualnih prikaza poput grafova u bojama ili jasnih tablica, BI daje kompletan prikaz brojnih prikupljenih podataka. Samim time pruža mogućnost za strateško planiranje i definiranje budućih koraka poslovanja.

Mislite da vam treba BI alat?

“S obzirom da strukturirane informacije i brojčani podaci mogu dati uvid u trenutno stanje poslovanja, poslovna inteligencija nije nešto što biste trebali zanemariti.

Potrebu za poslovnom inteligencijom jednostavno je prepoznati, međutim rijetko se tko sjeti rješenja. Mnoge organizacije imaju problema s prikupljanjem izvještaja koji se najčešće nalaze na više mjesta. Osim što navedeno zahtjeva vrijeme, ponekad zahtjeva i kompletnu organizaciju zaposlenika uz trošenje raznih vrsta resursa (materijalnih, ljudskih…). Čak i kada se svi podaci s više izvora prikupe, nitko ne može 100% garantirati da su ona točna. Posebice ako na jednom dokumentu unutar odjela radi više osoba. Svi griješimo, a u slučaju ručnog upisivanja informacija, brojeva, analiza i statistika, mogućnosti pogreška su nažalost velike.

Dok neka poduzeća muče muku s koordiniranjem podataka, no i prepoznavanjem bitnih informacija u prikupljenim izvještajima, neka poduzeća uopće nemaju metodu niti naviku prikupljanja dokumenata i stvaranja izvještaja. S obzirom da strukturirane informacije i brojčani podaci mogu dati uvid u trenutno stanje poslovanja, poslovna inteligencija nije nešto što biste trebali zanemariti.

Poslovna analiza čini temelj za kvalitetno donošenje poslovnih odluka, a ako uz BI alate može biti jednostavnije, zašto to ne iskoristiti?

poslovna inteligencija

Kako poslovna inteligencija pomaže poslovanju?

Jasan prikaz složenih podataka može biti praktična i djelotvorna metoda do ostvarenja poslovnih ciljeva. Neke od dobrobiti korištenja poslovne inteligencije u poslovanju su sljedeće:

# Pretvara  ‘ništa’ u ‘nešto’

Kakav je to poslovni sastavak bez grafova i statistike? U poslovnom svijetu oni uvijek znače promišljanje i planiranje, a u svim poslovnim krugovima glase kao bitna stavka za raspravu. Ipak, iako podaci igraju veliku ulogu u svim djelatnostima, postoje trenuci u kojima mnogi ne iskoriste njihov puni potencijal. Što će vam puno podataka o radu vašeg poduzeća ako ih ne znate interpretirati? Poslovna inteligencija stvara vizualno pregledan skup podataka iz kojeg će svi iščitati točno ono što je bitno, bez gubljenja vremena i uz manje troška.

# Plansko donošenje poslovnih odluka

Glavna funkcija poslovne inteligencije je menadžerima, voditeljima i direktorima poduzeća omogućiti strukturirane podatke iz jednog centraliziranog izvora. Analiza podataka osigurava bolji uvid u rak rane i glavne adute poslovanja, a samim time se omogućava bolje strateško i plansko donošenje odluka. Praćenje kupovina individualnih, postojećih kupaca daje uvid u trenove prodaje. Nastavno, poznavanje trendova i navika omogućuje osmišljavanje novih strategija za stvaranje potencijalnih prodajnih prilika i povećanje dobiti. Planirajte na temelju činjenica, a ne napamet. Ključ uspjeha leži u potpunom korištenju prednosti, optimiziranju procesa i ispravljanju nedostataka.

# Učinkovito upravljanje financijama i poslovnim procesima

Poslovna inteligencija omogućuje jasniji pregled profita, gubitka i općenito, tijeka novaca u nekome poduzeću. Kroz tablice, grafove i detaljne izvještaje, više ne morate brinuti o pisanju ručnih izvještaja. Svi podaci dostupni su vam u svakome trenutku, u stvarnome vremenu. Osim toga, korištenje poslovne inteligencije omogućuje vam jednostavnije uspoređivanje sadašnjeg stanja s prijašnjim poslovnim procesima. BI alat će vas upozoriti ako se pojavi neka iznenadna anomalija u poslovanju. Također, sve ćete podatke moći dijeliti između odjela i sa zaposlenicima s kojima želite bez rizika.

poslovna inteligencija

# Unapređenje korisničke usluge

Poznavanje svojih kupaca bitno je za rast i razvoj, a poslovna inteligencija vam upravo to omogućava. Prikupljanjem podataka i praćenjem trendova vaših stalnih klijenata stvara se baza informacija koje možete iskoristiti kod kreiranja svoje marketinške strategije. Prilagodite i optimizirajte poslovanje kroz razvijanje odnosa s klijentima prema unaprijed poznatim činjenicama. Ako uzmete u obzir da 73% korisnika voli neki brend zbog dobrog iskustva  s korisničkom službom, a da je 86% korisnika spremno platiti više zbog dobre korisničke podrške, jasno je zašto je planiranje korisno.

# Povećanje ROI-a

ROI ili return of investment je omjer između dobiti i ukupnog ulaganja te se smatra jednom od najvažnijih mjera uspješnosti nekog poslovanja. S obzirom na ROI, poduzeće dobiva sliku profitabilnosti, kao i smjernice za nastavak ili prekid nekih poslovnih aktivnosti. CRM sustavi koji dolaze s poslovnom inteligencijom daju jasan pregled uspješnosti prodajte, zadovoljstva korisnika i samih konverzija. Osim što su brzi i ne oduzimaju vrijeme, BI alati omogućuju analizu prikupljenih podataka uz manje rizika da će se donijeti krivi zaključci. Sve u cilju povećanja ROI-a i smanjenja trošaka.

Da ili ne, pitanje je sad?

Jedan od najpoznatijih alata poslovne inteligencije je Microsoftov Power BI koji se može integrirati s poznatim modularnim Microsoft Dynamics NAV ERP sustavom. Olakšajte si poslovnu analizu kroz jednostavan prikaz metrika i ubrzajte poslovanje uz povećanje učinkovitosti. Kontaktirajte nas za implementaciju rješenja koje će biti u skladu s ciljevima vaše organizacije. Tu smo za vas!