Savjeti za odabir ERP sustava točno po vašoj mjeri

Postoji mnogo rješenja za uspješnije upravljanje poslovanjem. Iskustva propalih i najjačih poduzeća današnjice samo su jedan izvor učenja o lošim ili dobrim poslovnim potezima i odabirima. Uz sposobne ljude koji su nezamjenjiv resurs, za pozitivno poslovanje jako je bitno imati sve informacije. Tome služi ERP sustav.

Što je ERP sustav?

ERP označava (Enterprise Resource Planning), poslovno-informacijski sustav koji omogućuje automatizaciju i kontrolu nad svim procesima u poduzeću. ERP sustav upravlja poslovanjem iz iste baze podataka i osigurava razmjenu podataka između raznih odjela: nabave, proizvodnje, prodaje, odnosa s kupcima i drugih. Kao integrirano rješenje, omogućava brži i potpuniji pristup svim informacijama. Točnije, razumijevanje poslovnih procesa, a samim time pozitivnih i negativnih parametra u poduzeću uz pravi ERP sustav je znatno jednostavnije.

Odabir ERP-a u nekom poduzeću čini stratešku odluku koja se ne donosi olako. Kratkoročno, dobar izbor sustava može značajno uštedjeti vrijeme analize i rada, kao i smanjiti troškove. Dugoročno, utječe na produktivnost poduzeća i donošenje pravih poslovnih odluka.

Kako odabrati ERP sustav?

1. Definirajte što točno trebate

Svako poduzeće trebalo bi unaprijed definirati s kojim se izazovima suočava i koje funkcije poslovanja trebaju biti zastupljene u ERP sustavu da bi bio učinkoviti. Iako je većina nekadašnjih ERP rješenja bila namijenjena za veća poduzeća, danas postoje vrhunski sustavi koji se prilagođavaju i potrebama manjih i srednjih poduzeća (poput Microsoft Dynamic NAV-a.

2. Detaljno istražite ponudu i što ona uključuje

Kada razmišljate o implementaciji novog ili prvog ERP sustava za svoje poduzeće, uzmite si vremena i raspitajte se koje sve stavke neko rješenje pokriva. Vrlo je bitno da jasno objasnite način funkcioniranja i vaše poslovanje drugoj strani, kao i provjerite koliko je željeni ERP sustav u mogućnosti ispuniti vaše potrebe. Naime, čak je 93% ERP sustava potrebno prilagođavati, stoga morate razlikovati temeljne funkcije ERP-a i njegovu standardnu ponudu od dodatnih mogućnosti. Posebno obratite pažnju na:

  • Fleksibilnost sustava

Fleksibilnost je dugoročno jako važna. S obzirom da jednom integrirani ERP sustav na koji ste se navikli i na koji su se navikli vaši zaposlenici vrlo vjerojatno nećete brzo mijenjati, bitno je da sustav bude prilagodljiv potencijalnim promjenama u poslovanju.

  • Integraciji sustava s drugim programima s kojima već radite

Postoji velika šansa da ćete uz ERP trebati dodatna softverska rješenja ili da ćete uz njega koristiti već postojeća. Raspitajte se ima li željeni ERP sustav mogućnost povezivanja s programima koje koristite te na koji način to funkcionira. Ključ u ruke rješenja je moguće pronaći, samo trebate poznavati svoje potrebe.

  • Uslugu održavanja

Već smo nekoliko puta naveli- donosite odluku koja će na vaše poduzeće utjecati još dugo vremena. U tom periodu neminovno će doći do novih zakonskih ili gospodarskih promjena, kao i potencijalnih problema i nenadanih situacija. Vjerujte nam, bit ćete si zahvalni ako u ponudi za ERP imate uključeno i njegovo održavanje.

3. Odaberite partnere koji ulijevaju povjerenje

Korisnička podrška bitna je u svim aspektima i djelatnostima, a kada se vaše poslovanje i svi vaši zaposlenici suočavaju s novim sustavom, dostupna i ljubazna potpora ERP stručnjaka značit će vam jako puno. Upravo zato nemojte gledati samo na cijenu sustava, već odaberite sustav iza kojeg su ljudi koji vam ulijevaju povjerenje i koje ćete moći smatrati partnerima.

4. Širite znanje i podržite edukaciju

Što više poznavatelja ERP-a oko sebe imate, to će vam proces uhodavanja na novi sustav biti jednostavniji. Nemojte znanje i istraživanje držati samo na upravljačkim pozicijama. Ukoliko postoje zaposlenici koji pokazuju afinitet prema proučavanju ponude, koji imaju iskustva s ERP-om ili jednostavno žele više naučiti, prigrlite to s dobrodošlicom.

Trening rada u odabranom ERP-u će u početku biti od ključne važnosti, a zašto da edukacija ostane na šačici ljudi?

5. Pripremite se za implementaciju

Implementacija ERP-a u poslovanju nije jednostavna, no uz dobru infrastrukturu i podršku ne mora vam kidati živce. Pregledajte svoju infrastrukturu i postojeći softvere, razmislite o prijenosu podataka i budite iskreni o informatičkom kapacitetu sa svoje strane.

Bonus savjet

Isprobajte demo verziju ERP-a ako postoji. Demo verzije su odlična mogućnost da steknete dojam o intuitivnosti rješenja i šteta ih je ne iskoristiti.

Tražite softversko rješenje za svoje poslovanje? Kontaktirajte nas već danas i unaprijedite svoje poslovne procese brzo i jednostavno.