MES – još jedan sexy buzzword. Znate li što je?

Maksimalna učinkovitost uz što više profitabilnosti glavni su razlozi zašto se organizacije odlučuju na automatizaciju poslovnih procesa i digitalna softverska rješenja koja složene probleme lako rješavaju. Činjenica je – na svim razinama te u svim djelatnostima teži se optimizaciji resursa – materijala, vremena, ljudi. Isto se događa i u proizvodnji! Upravo zato brojni poslodavci posežu za MES – manufacturing execution system-om.

 

MES – manufacturing execution system

MES – manufacturing execution system ili sustav izvršne proizvodnje

Ako gubite profit zbog netočnih podataka o zalihama, zbog kašnjenja, zbog nepravovremenih informacija ili zbog predugačkog knjiženja, na pravom ste mjestu. MES – manufacturing execution system ili sustav izvršne proizvodnje je softverski sustav koji upravlja i nadzire procese proizvodnje, odnosno pretvaranje sirovine u konačne proizvode. MES u stvarnom vremenu prati sve faze proizvodnje, od narudžbe do isporuke. Na taj način tvrtkama omogućuje maksimalnu učinkovitost, uz praćenje svih aktivnosti i isporuku podataka.

Iako postoji već više od 30 godina, oko termina MES se mnogi ne mogu složiti. Naime, 1997. godine MESA (Manufacturing Enterprise Association International) definirala je 11 temeljnih MES funkcija, od kojih neke nisu isključivo povezane s proizvodnjom. One su:

• Raspodjela i status resursa
• Kontrola dokumenata
• Praćenje proizvoda i njegovog razvoja
• Skupljanje podataka
• Analiza performansi
• Koordinacija proizvodnih jedinica
• Upravljanje vremenom
• Upravljanje procesom
• Upravljanje održavanjem
• Upravljanje radnom snagom
• Upravljanje kvalitetom

MES – manufacturing execution system

Prednosti MES -a u organizaciji

Gubljenje dokumenata jedna je od najčešćih ljudskih pogrešaka u svim organizacijama. Za neke djelatnosti zato postoje razvijeni sustavi za upravljanje dokumentima, a u proizvodnji zato postoji MES sustav. Kroz jednostavno korisničko sučelje i digitalni prikaz, MES – manufacturing execution system omogućuje jasan pregled svih informacija, bilo kada i bilo gdje.

S obzirom da je jedna od njegovih najvažnijih funkcija praćenje resursa i uviđanje nepravilnosti, MES smanjuje troškove proizvodnje. To ne mora biti samo materijal, već MES smanjuje vrijeme potrebno za rad, kako strojeva tako i ljudi. Osim toga, na taj se način sprječava nepotrebno gomilanje zaliha i njihovo skladištenje. Ne samo da se tako optimiziraju proizvodni, već se posljedično suzbijaju i najčešći problemi u skladišnim procesima.

Maksimalna učinkovitost proizvodnih procesa dovodi do većeg zadovoljstva klijenata. Ne samo da se troškovi smanjuju, već veće zadovoljstvo klijenata omogućuje veći profit.

S obzirom da MES prati trenutno stanje, može služiti i kao alat za planiranje, logistiku i prodaju. Podaci koji se prate, svim razinama organizacije omogućuju bolju pripremu, reakciju i korištenje svih mogućnosti prodaje.

MES – manufacturing execution system

Integracija s ERP sustavom

Razine tehnologije u nekoj organizaciji mogu se prikazati uz pomoć piramide automatizacije. Na vrhu te piramide nalazi se razina upravljanja, odnosno level menadžmenta. Ispod njega je sloj planiranja, zatim nadzorna razina, pa kontrolna razina te najveći sloj koji možemo nazvati proizvodnim. U tom najvećem sloju, to jest polju, nalaze se uređaji, tehnika, senzori i sve drugo čime se služe u proizvodnji, a kontrolna razina iznad njega tu tehniku pokreće.

MES spada, gledano od dna piramide, u četvrtu razinu, odnosno razinu operativnog planiranja. Zbog toga on prati cijeli proces ‘ispod’ sebe, a ujedno omogućuje menadžmentu da vidi što se točno događa. ERP je sam vrh piramide automatizacije. On omogućuje povezivanje različitih poslovnih sustava u jednu cjelinu te tako znatno olakšava i pojednostavnjuje poslovanje.

Kada MES integrirate s ERP sustavom, dobivate snažnu simbiozu koja omogućuje preglednost, kontrolu, nadzor i optimizaciju proizvodnje na razini koju samostalno ni jedan od tih sustava ne bi mogao pružiti. Pojednostavljeno, dok vam ERP govori što trebate proizvoditi, MES vas upućuje kako.

MES – manufacturing execution system

Primjer…

Jedan od primjera integracije MES sustava s ERP sustavom je ForTEM, 100% integrirani MES – manufacturing execution system posebno izrađen za proizvodni modul Microsoft Dynamics NAV, koji kroz jednostavno korisničko sučelje omogućuje razmjenu podataka u stvarnom vremenu te jednostavniju i učinkovitiju proizvodnju. Zaboravite na netočne podatke o zalihama ili na kašnjenje evidencije o proizvodnji! Uz ForTEM optimalna proizvodnja na dohvat vam je ruke.

Zaključak

Osim što pojednostavljuje praćenje ciklusa proizvodnje, MES smanjuje troškove te u integraciji s ERP sustavom optimizira poslovne procese organizacije. Javite nam se i dopustite nam da vam pomognemo u razvoju i ostvarivanju svih poslovnih ciljeva.